Buz gastronomi alanında yoğun tüketim olan bir üründür ve içeriği %100 su’ dan oluşmaktadır.
Mutfak alanında bir gıdanın soğukta beklemesi için kullanılmanın yanında bir çok ürünün reçetesi nedeni ile içinde kullanılabilir.
Gıda korunması veya hazırlığının dışında estetik ve sunum amaçlı buzdan yapılan özel ürünler içinde gıda servisi de çokça yapılmaktadır.
Su kalitesinin Buz üzerindeki etkilerini 5 bölümde inceleme yapabiliriz.
Buz üretim metodu, bekleme koşulları ile mikrobiyal riskler açısından en tehlikeli gastronomi ürünü sayılabilir. Bu nedenle kullanılan su kalitesi ekstra önem teşkil etmektedir.
Kireç yapıcı, korozyon yapıcı özellikli sular ekipmanlarda beklenmedik problemler çıkarır ve bu dolaylı olarak insan sağlığını da tehdit edebilir.
Buz koyulan üründe, zamanla buzun erimesi ile lezzet& aromada negatif bir etki olmamalı, koku renk değişmemelidir.
Su mineral içeriği ile buz makinesi kapasitesinde değişiklikler yaşanabilmektedir.
Buz ile yapılan estetik ürünlerde, buz içeriğindeki mineraller kaynaklı buğulu görünme estetik probler oluşturabilmektedir. Berrak bir buz üretebilmek için uygun mineral içerilikli su kullanımı gerekmektedir.